url:

Spørsmål og svar

Krone

Må man rotfylle en tann før man setter krone på den?

SPØRSMÅL: Må man rotfylle en tann før man setter krone på den?

SVAR:  Nei, man må ikke gjøre det. Mange ganger er tenner allerede rotfylt før det settes krone på. Men svært sjeldent gjør vi dette i omvendt rekkefølge. I alle vanlige tilfeller må vi ikke rotfylle før krone settes på en tann.

Lukk

Hvor lang tid tar det fra en slipes for krone til den kan settes på?

SPØRSMÅL: Hvor lang tid tar det fra en slipes for krone til den kan settes på?

SVAR: Dette er det ikke noe eksakt svar på. Men i de fleste tilfeller i dag, kan vi hos Dentales lage kroner som sementeres på samme dag. Da scanner vi tannen og fremstiller kronen digitalt før den freses ut på ca. 15 minutter. Les mer om Cerec som dette systemet heter.

De gangene vi ikke kan lage kronen på denne måten, tar det mellom 1 og 2 uker før kronen er klar til sementering.

Lukk

Invisalign - Regulering

Jeg vurderer tannregulering men jeg lurer på om det er litt for sent. Jeg er nå 34 år gammel, hvor lang tid tar tannregulering for en voksen?

SPØRSMÅL: Jeg vurderer tannregulering men jeg lurer på om det er litt for sent. Jeg er nå 34 år gammel, hvor lang tid tar tannregulering for en voksen?

SVAR: Nei, det er ikke for sent. Vi har behandlet og behandler mange pasienter som er mye eldre enn deg. Regulering på voksne kan utføres med Invisalign, slik vi gjør hos Dentales, eller med tradisjonell «streng».

Lukk

Hva er Invisalign?

Spørsmål: Hva er Invisalign?

Svar: Invisalign er tynne, gjennomsiktige plastskinner som utøver trykk på tennene som ønskes flyttet. På samme måte som tradisjonell tannregulering, utsetter Invisalign tennene for et presist og retningsbestemt trykk. Det konstante trykket starter en biologisk prosess i kjevebenenet slik at tennenes røtter begynner å flytte seg. Denne prosessen kan startes opp på alle tidspunkter i livet, så det er aldri for sent å få rettet på smilet.

Til forskjell fra tradisjonell tannregulering, kan Invisalign holde «fast» enkelte tenner og kun flytte andre. Dette gir større behandlingsmuligheter og et meget forutsigbart resultat.

Invisalign er ikke helt usynlig. Kommer du helt innpå en som bruker Invisalign vil du kunne se at tennene er dekket med en tynn gjennomsiktig skinne. Men vanligvis er det ingen som står så tett inn på andre og titter de direkte i munnen. Når man kommuniserer med andre er det gjerne øynene man fester blikket til. Skinnene tas ut når du spiser og drikker. Tannleger som skal kunne benytte denne metoden må gjennomgå ulike sertifiseringskurser for å kunne tilby Invisalignbehandling.

 

Lukk

Hvordan fungerer Invisalign?

Spørsmål: Hvordan fungerer Invisalign?

Svar: Invisalign benytter en avansert teknikk til å lage en 3D digital modell av tennene dine ut fra avtrykk av tennene, røntgenbilder og fotografier. Presisjonen er utrolig høy, og det gir tannlegen mulighet til å se hele behandlingsforløpet i en dataanimasjon før behandlingen starter.

Når tannlegen og pasienten er fornøyd med hele behandlingsforløpet, produseres en serie ulike plastskinner. Du går med hver skinne i 7-14 dager, avhengig av type behanding. Antall skinner varierer fra behandling til behandling. Når du er ferdig med siste skinnen skal tennenes posisjon være tilnærmet den dataanimasjonen viste før du startet behandlingen.

I sjeldne tilfeller vil tennene dine ikke flytte seg som planlagt, og det kan det bli behov for korreksjon underveis i behandlingen (midcourse correction) eller etter ferdig behandling (refinement correction).

Lukk

Tannbleking

Kan alle bleke tennene?

SPØRSMÅL: Kan alle bleke tennene?

SVAR: I noen tilfeller er ikke bleking tilrådelig, for eksempel dersom du har svært lyse tenner fra før, hvis emaljen er veldig tynn eller hvis tennene er skadet på en måte som har medført fargeforandring fra innsiden. Det er ikke alltid mulig å forutse om dine tenner er misfarget på en måte som lar seg bleke fra utsiden. Gravide og ammende kan ikke bleke tennene

Lukk

Hvor lang tid tar tannbleking?

Spørsmål: Hvor lang tid tar tannbleking?

Svar: Tannbleking innebærer å fjerne misfarging som er tilført fra mat, drikke, røyk/snus og visse medisiner ved hjelp av en kjemisk prosess (oksidering med 6% hydrogenperoksid). Hjemmebleking med tannformer/skinner er den metoden som har vist best resultater på sikt. Det tar generelt 7-14 dager, avhengig av alder på kunde som bleker, hvor mye misfarging det er i tennene, og hvor dypt det sitter.

Hvis du synes dette er for lenge kan vi starte med lampebleking i klinikken (1,5 – 2 timer). Det vil gi en «kickstart» på behandlingen hvor hensikten er å redusere antall dager du må bleke hjemme.

Lukk

Er det smertefullt eller farlig å bleke tennene?

Spørsmål: Er det smertefullt eller farlig å bleke tennene?

Svar: Det er så å si ikke ubehag forbundet med denne typen tannbleking. Ved klinikkblekingen vil du kunne se film og slappe helt av. Forskning fra Tannlegehøyskolen i Oslo har vist at tannbleking påvirker emaljen på mikroskopnivå, omtrent på samme måte som når man drikker en flaske Cola. Likevel kan noen merke ubehag som ising og små etseskader på tannkjøtt. Dette er ikke langvarig.

Lukk

Hvordan foregår tannbleking?

Spørsmål: Hvordan foregår tannbleking?

Svar: Det kan gjørs på to måter, Hjemme- og klinikkbleking.

Hjemmebleking

Gjøres med individuelt tilpasset tannskinner som kan brukes igjen og igjen. Vi tar avtrykk av tennene dine og støper skinner i plast. Behandlingstid: 2-4 timer daglig eller over natten. Du kan kjøpe mer blekemiddel hvis du vil forlenge behandlingen (senest seks mnd etter undersøkelsen.)

Klinikkbleking

Vi tar først avtrykk av tennene og lager skinner til hjemmebehandlingen mens du sitter i stolen. Tannkjøtt og tannhalser dekkes til, og blekemiddel med 6% hydrogenperoksid pensles på tennene. Brilliant Smile-lampen aktiverer blekemiddelet ved hjelp av plasmalys, et skånsomt lys uten laser eller UV-stråler. Du kan slappe helt av mens behandlingen foregår.

Lukk

Rotfylling

Må det gjøre utrolig vondt ved rotfylling?

Spørsmål: Må det gjøre utrolig vondt ved rotfylling?

Svar: Nei, det må det ikke! Med dagens bedøvelsesteknikker vil man alltid klare å bedøve tannen som skal rotfylles. Tradisjonelt har rotfyllinger dårlig rykte da det kan være vanskeligere å bedøve slike tenner. Dette skyldes at det som oftest er infeksjon til stede.

Lukk

Visdomstenner

Må visdomstenner alltid trekkes?

Spørsmål: Må visdomstenner alltid trekkes?

Svar: Nei, det må de ikke. Men hos mange er det ikke nok plass til at visdomstennene kommer i riktig posisjon. Da kan de bli liggende delvis frembrutt og da blir det veldig ofte nødvendig å fjerne dem. De ligger ofte slik til at det er vanskelig å holde dem like godt rent som de andre tennene, noe som ofte resulterer i at det blir hull i dem. Da må de også ofte fjernes.

Lukk

Kontakt oss

Fant du ikke det du var ute etter?

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på kan du kontakte oss direkte ved hjelp av vårt kontaktskjema på ‘Om oss’ siden.

Kontakt oss